ARABAYI SÜRERKEN YAPILMASI GEREKENLER

ARABA NASIL KULLANILIR?

Araba kullanmak kimileri için bir keyifken kimileri içi korkutucu ve sıkıcı bir eylemdir.Birçok insan araba nasıl sürülür sorusunu küçük yaşta cevaplamışken,bazıları orta yaşlarda araba sürmeyi öğrenirler.Araba nasıl çalıştırıldığını bile bilmezken, direksiyon hocası tarafından gaz fren debriyaj kavramını anlamaya zorlanırız, araba nasıl kaldırılır bilmezken, onu sürmeye çalışırız. Aslında doğru yol da budur. Ara kullanma eylemi, esasında bir süre sonra otomatikleşen bir iştir. Düşünmez, ince hesaplar yapmazsınız. Daha önceleri çok büyük bir sorunmuş gibi görünen her şey kendi kendine olmaya başlar. Hatta araba kullanmayı öğrenirken vites değiştirme işini ağır bir mühendislik eylemi gibi görenler, birkaç sene sonra, otomatik vites araba nasıl kullanılır, “ne gerek var” demeye başlarlar.



Öncelikle araba nasıl kullanılır dediğimizde, bir noktaya dikkat etmek zorundayız. Araba bir makinedir. Ve trafik ismini verdiğimiz toplu sürüş sistemi içerisinde güvenli biçimde hareket ettirilmesi gereklidir. Yani arana kullanmakta birinci adım, trafik düzenini tam olarak öğrenmektir.
Bundan sonrası, araba makinesini tanımaktır. Hangi aksanlardan oluşur, neresi ne işe yarar bilmeden araba kullanma pek de doğru sonuçlara götürmeyecektir bizi. Örneğin, motor sınavında şanzımanla ilgili soruları boş bırakarak geçtiyseniz, büyük ihtimalle vites sizin için sorun olacaktır. Zira vites bir şanzıman unsurudur ve o makinenin ne işe yaradığın bilmezseniz unsurlarını hiç bilmezsiniz.
Trafik ve arabayı tanıdıktan sonra ise, arabayı hareket ettirme süreci, yani mekanik koordinasyon süreci başlayacaktır. Bu 3 adımı tamamladıktan sonrası çorap söküğü gibi gelecektir,Ve araba sürmeyi öğrenmiş olucaksınız.









Düz Vites Araba Nasıl Kullanılır?

Düz vites veya manuel şanzıman, pek çok kişi tarafından özellikle tercih edilirken, kimilerinin korkulu rüyası olan bu vites tipi, otomobilin icadından bu yana hayatımızda. Prensip olarak, motor gücünün, hıza göre farklı tork değerlerinde tekerleğe aktarılmasını sağlar. Yavaş süratlerde daha yavaş ama kuvvetli, yüksek süratlerde hızlı bir güç aktarımı uygulanır. Şanzıman, debriyaj ve vites koluyla kontrol edilir, debriyaja bastığınızda şanzıman tekerlek ilişkisi kesilir ve sizin vitesi değiştirebilmeniz mümkün olur, vitesi değiştirdikten sonra yavaşça debriyajı bırakırız ve dişliler yerine oturduktan sonra, şanzıman tekerlek bağlantısı tekrar kurulur. Özellikle yeni öğrenenlerin yaşadığı kalkış sorunu da burada ortaya çıkar. Debriyaja basıp vitesi taktıktan sonra, debriyajı yavaşça bırakırken, yine yavaşça gaza basmalısınız. Bu sayede dişli bağlantısı kurulurken, araç harekete geçecektir. Aksi halde ya fazla gaz verip, aracın kontrolünüzden çıkmasına veya az gaz verip, motorun durmasına sebep olursunuz.
Duz Vites Araba Nasil Kullanilir

Otomatik Araba Nasıl Kullanılır

Genel prensipler itibariyle otomatik araba kullanma, manuelden farklı değildir. Sadece bu modellerde debriyaj yoktur. Araç kalkarken bir kez vites takıp, yolculuk boyunca değiştirmeniz gerekmez. Ancak bu sadece vites boyutunda bir farklılık yaratacaktır. Otomatik de olsa, o bir otomobil dir. Ve aynı kuralların bütününe tabi olmak durumundadır.
Otomatik Araba Nasil Kullanilir

Yorumlar

Popüler Yayınlar